Obnova Emminy vyhlídky

Vydáno 19. 9. 2012

Pozemek s původní horskou roubenkou a se základy altánku vlastní naše rodina již od roku 1946, kdy ji moji prarodiče odkoupili od Národního pozemkového fondu. Jako malé děti jsme si rády hrály na malém kopečku, který byl naproti chalupě a říkaly mu

Již dlouho jsme uvažovali o tom, že by bylo hezké znovu obnovit altánek a opravit původní lesní cestu, která k altánku stoupala od zastávky Velká Úpa, Barrandov a která byla dříve jedinou přístupovou stezkou k chalupě č.p. 53 před tím, než na začátku 90. let minulého století město Pec pod Sněžkou vybudovalo příjezdovou komunikaci na Přední Výsluní. Pár let zpátky jsme se snažili na stavbu altánku získat podporu, ale většinou vše uvízlo na tom, že jsme nebyli obcí nebo neziskovou organizací. V minulém roce nám nabídnul pomoc pan RNDr. Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy a etiky Rýchory, SEVER a tak jsme spolu se SEVERem zpracovali projekt, který byl v rámci programu Fond T-Mobile pro Královéhradecko v roce 2011 podpořen přes Nadaci VIA.

Cílem projektu bylo obnovit původní výletní místo z počátku 20. století s malým altánkem, protože se jednalo o jedinečné místo se zachovalými kamennými základy, které bylo historicky spjato s původními obyvateli obce i okolí a mohlo tedy přispět i k oživení historického povědomí.

Z historických pramenů je známo, že na konci 19. století koupila majitelka panství Vrchlabí hraběnka Aloisie Morzinová, provdaná Czerninová panství Maršov. Po smrti hraběnky Aloisie zdědil krkonošská panství její syn Rudolf Czernin - Morzin manžel Emmy hraběnky Orsini-Rosenberg, která velmi ráda podnikala v údolí řeky Úpy toulky na svém koni. Podle ní se tedy nazývá nejen Emmina cesta vedoucí z Horního Maršova do Spáleného Mlýna, pramen pod Svorovou horou, lovecká chata na Světlé hoře a dříve i nemocnice v Horním Maršově, ale i téměř zapomenutá Emmina vyhlídka. Z vyprávění starousedlíků a z přiložené historické fotografie lze usoudit, že i toto místo bylo často cílem vyjížděk hraběnky Emmy.

Altánek jsme tedy postavili na původních kamenných základech a jako krytinu jsme se rozhodli použít typickou střešní krytinu Krkonoš, který se v minulých stoletích používala - štípaný šindel, na střechu altánku byl použit trvanlivější modřínový, i když původně v Krkonoších převládal šindel štípaný ze smrkového dřeva bez suků. V současnosti se jedná o ne příliš používanou variantu střešní krytiny, která je ale velmi trvanlivá a lze s ní bez použití oplechování vykrýt všechny tvary, které je na střeše možné vymyslet.

Stavbu altánku jsme realizovali přes prázdniny 2012 a přístupovou cestu, která se za poslední desetiletí stala neprůchodnou, kvůli popadaným kmenům a rostoucím náletovým dřevinám, pomohlo uvést do dnešní podoby město Pec pod Sněžkou.

Dokončením projetu se nám podařilo obnovit historicky cenné místo, které je součástí zdejšího kulturního dědictví a doufáme, že vybudováním nové vycházkové stezky se podaří oživit zájem místních občanů o původní místa a jejich historii.

Eva Nováková

Staveniště za nová pracovní místa

Staveniště za nová pracovní místa

1. 10. 2017

Pecké centrum mění svou tvář. Prozatím to pro místní ani návštěvník...

Když se Pec stane druhým domovem

Když se Pec stane druhým domovem

30. 9. 2017

Možná jste je potkali na hřebenové túře, zpívali jste s nimi na Ván...

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

20. 9. 2017

Možná kolem budovy meteorologické stanice v Peci pod Sněžkou na roz...