GASTRO: Na Saggaserky za vydatným steakem

Vydáno 12. 12. 2014

S panem Šimůnkem jsme si povídali nejen o vyhlášených steacích ze skotského náhorního skotu.

Pan Šimůnek je původem z Krkonoš, byť z druhé strany. Pochází z Harrachova, tradice této oblasti Krkonoš se objevují také v jídelních lístcích a talířích hostů jejich rodinného pensionu Sagasserovy boudy U Bohouše, který vedou spolu s manželkou. „Jako první jsem do této oblasti zavedl vysocké zelí, takové ty špičaté červené hlavičky, nebo brambory z Vysokého a další speciality. Třeba dumlikačku,“ vysvětluje pan Šimůnek. Pro Krkonoše není typické jen kyselo, ale právě i dumlikačka, česká specialita středních Krkonoš. Dumlík je odrůda tuřínu, polévka z něj se podobá bramboračce.

Obecně využívají zásadně českých produktů, a zejména místních krkonošských. Borůvky a borůvkové koláče jsou z místních borůvek, mouka na knedlíky je od českého dodavatele, v polévkách jsou houby z krkonošských lesů. „Lidé už se nedají oblbnout nějakou zamraženou polévkou, chtějí kvalitu a je to dobře. Každý den vaříme čerstvou polévku, denně pečeme čerstvé koláče a buchty. Jsem zastánce českých produktů, tradičních krkonošských jídel a obecně krkonošských tradic, které musíme udržovat a posilovat,“ vysvětluje majitel pensionu Sagasserovy boudy svou filozofii a pokračuje: „Všechno jsme vsadili na tradiční česká jídla, eliminujeme nákupy ve velkých řetězcích. Co vyprodukujeme, to zpracujeme – říkáme tomu uzavřený koloběh horských specialit.“

Pan Šimůnek kombinuje krkonošskou tradici s nápady a postupy, které se osvědčily v zahraničí, zejména ve Francii a Kanadě, kde má osobní vazby a které procestoval. Ve Francii našel i inspiraci pro motto rodinného podnikání: „‚Přijeďte jako hosté, odjeďte jako přátelé. ‘ To se nám myslím daří, hosté náš přístup oceňují a vrací se. Naše kapacita je 16 lůžek, v zimě máme téměř z 95 % plno, výjimkou byla bohužel loňská zima. V létě se více soustředíme na steaky a speciality ze skotského náhorního skotu.“

A jsme u highlandů, skotského náhorního skotu. Chlupaté krávy můžete přes léto potkat kolem Rýchorské boudy, na Portáškách a samozřejmě také na Sagasserových boudách. Přímo u chalupy si nechávají krávy a telata – hlavně kvůli dětským návštěvníkům. 

Plemeno Highland cattle je velmi odolné vůči povětrnostním i teplotním podmínkám. Zima náhornímu skotu vyhovuje, zvířata mohou být venku až do −40 °C. Plemeno se nedojí, mléko slouží pro výživu telat. Obecně je to nenáročný skot – stačí jim pastva, voda a sůl kvůli minerálům. V zimě jsou krávy ustájené na Sagasserovkách – potřebují hlavně seno, vodu, sůl a dostatek prostoru. Ekoforma získala certifikát komise Ministerstva zemědělství, který prokazuje, že dodržuje všechny správné zásady hospodářské praxe. „V oblasti východních Krkonoš jsme s takovým certifikátem zřejmě jediní, i když mnoho provozovatelů by možná přísné podmínky také splnilo,“ upřesňuje bývalý letecký inženýr, který rád dělá věci pořádně a svoje nápady dotahuje do konce.

Reklamu prý pension nepotřebuje, nejlepší reklamou jsou totiž poctivé domácí steaky z highlandů. „Kdo neochutnal naše steaky, jako by ani nebyl v Krkonoších, říkají naši hosté. Nedá se nic dělat, je to tak,“ konstatuje hrdý majitel restaurace. A jaký je ideální steak pana Šimůnka? „Zásadně medium, spíš více krvavý, a zásadně bez ničeho, případně s chlebem nebo kvalitní zeleninou. Hostům steaky podáváme se smaženou červenou řepou na česneku,“ popisuje pan Šimůnek přílohu, na kterou dostal tip od přátel z Québecu. Svoje zkušenosti ze zahraničí sice často uvádí jako příklad, za Kanadu ani Francii by ale neměnil. „Pracoval jsem a cestoval různě po světě, ale vždycky jsem se chtěl vrátit a žít v Krkonoších. A to se mi splnilo.“

Nové byty za nekomerční cenu pro místní

Nové byty za nekomerční cenu pro místní

24. 1. 2018

V Peci vznikne 20 nových bytů pro místní obyvatele. Město dokončuje...

Horská služba jako srdcová záležitost

Horská služba jako srdcová záležitost

11. 1. 2018

Když začínali u Horské služby v Peci, měl místní okrsek ve výbavě j...

Zbrusu nová sjezdovka se v Peci otevírá po 7 letech

Zbrusu nová sjezdovka se v Peci otevírá po 7 letech

12. 12. 2017

Tuto zimu se v Peci pod Sněžkou bude lyžovat už na více než 14 kilo...