GASTRO: Na Saggaserky za vydatným steakem

Vydáno 12. 12. 2014

S panem Šimůnkem jsme si povídali nejen o vyhlášených steacích ze skotského náhorního skotu.

Pan Šimůnek je původem z Krkonoš, byť z druhé strany. Pochází z Harrachova, tradice této oblasti Krkonoš se objevují také v jídelních lístcích a talířích hostů jejich rodinného pensionu Sagasserovy boudy U Bohouše, který vedou spolu s manželkou. „Jako první jsem do této oblasti zavedl vysocké zelí, takové ty špičaté červené hlavičky, nebo brambory z Vysokého a další speciality. Třeba dumlikačku,“ vysvětluje pan Šimůnek. Pro Krkonoše není typické jen kyselo, ale právě i dumlikačka, česká specialita středních Krkonoš. Dumlík je odrůda tuřínu, polévka z něj se podobá bramboračce.

Obecně využívají zásadně českých produktů, a zejména místních krkonošských. Borůvky a borůvkové koláče jsou z místních borůvek, mouka na knedlíky je od českého dodavatele, v polévkách jsou houby z krkonošských lesů. „Lidé už se nedají oblbnout nějakou zamraženou polévkou, chtějí kvalitu a je to dobře. Každý den vaříme čerstvou polévku, denně pečeme čerstvé koláče a buchty. Jsem zastánce českých produktů, tradičních krkonošských jídel a obecně krkonošských tradic, které musíme udržovat a posilovat,“ vysvětluje majitel pensionu Sagasserovy boudy svou filozofii a pokračuje: „Všechno jsme vsadili na tradiční česká jídla, eliminujeme nákupy ve velkých řetězcích. Co vyprodukujeme, to zpracujeme – říkáme tomu uzavřený koloběh horských specialit.“

Pan Šimůnek kombinuje krkonošskou tradici s nápady a postupy, které se osvědčily v zahraničí, zejména ve Francii a Kanadě, kde má osobní vazby a které procestoval. Ve Francii našel i inspiraci pro motto rodinného podnikání: „‚Přijeďte jako hosté, odjeďte jako přátelé. ‘ To se nám myslím daří, hosté náš přístup oceňují a vrací se. Naše kapacita je 16 lůžek, v zimě máme téměř z 95 % plno, výjimkou byla bohužel loňská zima. V létě se více soustředíme na steaky a speciality ze skotského náhorního skotu.“

A jsme u highlandů, skotského náhorního skotu. Chlupaté krávy můžete přes léto potkat kolem Rýchorské boudy, na Portáškách a samozřejmě také na Sagasserových boudách. Přímo u chalupy si nechávají krávy a telata – hlavně kvůli dětským návštěvníkům. 

Plemeno Highland cattle je velmi odolné vůči povětrnostním i teplotním podmínkám. Zima náhornímu skotu vyhovuje, zvířata mohou být venku až do −40 °C. Plemeno se nedojí, mléko slouží pro výživu telat. Obecně je to nenáročný skot – stačí jim pastva, voda a sůl kvůli minerálům. V zimě jsou krávy ustájené na Sagasserovkách – potřebují hlavně seno, vodu, sůl a dostatek prostoru. Ekoforma získala certifikát komise Ministerstva zemědělství, který prokazuje, že dodržuje všechny správné zásady hospodářské praxe. „V oblasti východních Krkonoš jsme s takovým certifikátem zřejmě jediní, i když mnoho provozovatelů by možná přísné podmínky také splnilo,“ upřesňuje bývalý letecký inženýr, který rád dělá věci pořádně a svoje nápady dotahuje do konce.

Reklamu prý pension nepotřebuje, nejlepší reklamou jsou totiž poctivé domácí steaky z highlandů. „Kdo neochutnal naše steaky, jako by ani nebyl v Krkonoších, říkají naši hosté. Nedá se nic dělat, je to tak,“ konstatuje hrdý majitel restaurace. A jaký je ideální steak pana Šimůnka? „Zásadně medium, spíš více krvavý, a zásadně bez ničeho, případně s chlebem nebo kvalitní zeleninou. Hostům steaky podáváme se smaženou červenou řepou na česneku,“ popisuje pan Šimůnek přílohu, na kterou dostal tip od přátel z Québecu. Svoje zkušenosti ze zahraničí sice často uvádí jako příklad, za Kanadu ani Francii by ale neměnil. „Pracoval jsem a cestoval různě po světě, ale vždycky jsem se chtěl vrátit a žít v Krkonoších. A to se mi splnilo.“

Staveniště za nová pracovní místa

Staveniště za nová pracovní místa

1. 10. 2017

Pecké centrum mění svou tvář. Prozatím to pro místní ani návštěvník...

Když se Pec stane druhým domovem

Když se Pec stane druhým domovem

30. 9. 2017

Možná jste je potkali na hřebenové túře, zpívali jste s nimi na Ván...

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

20. 9. 2017

Možná kolem budovy meteorologické stanice v Peci pod Sněžkou na roz...