Za borůvkovou zmrzlinou jedině na Boudu Jana

Vydáno 13. 4. 2017

Každý druhý host, který navštíví Boudu Jana ve Velké Úpě, si tu dá krkonošský zmrzlinový pohár. V sezóně tu ve speciálním stroji vyrábí zmrzlinu každý druhý den. Na vyhlášenou „borůvkovou“ spotřebují ročně zhruba 400 kg borůvek.

První hostinec tu vznikl přestavbou velké verandy domu hospodářů v roce 1910. Dům tehdy ležel na strategické spojnici Malé a Velké Úpy. Hospodařit se v lokalitě luční enklávy nazvané jako „Janova půda“ začalo už někdy v 16. století. Základní podobu, kterou známe z dnešní doby, dostala Bouda Jana už v roce 1929. Poslední velkou rekonstrukcí prošla v roce 1985. Boudu tehdy vlastnil státní podnik Interhotely Krkonoše. Rodiče současného provozovatele Petra Paška přišli na hory z Rokycan. Nejprve působili na Jestřábích boudách, na Hromovce a pak ve Slovanu v Maršově. Boudu Jana začali provozovat v roce 1986. Když dva roky po revoluci přišla šance Janu koupit, rozhodli se půjčit si několik milionů a šli do toho.

Ač nyní obsluhuje, pomáhá za barem nebo řeší objednávky ubytování, původně tohle Petr Pašek dělat nechtěl. „Lákala mě auta, ne hotel. Nakonec jsem se vyučil na prodavače elektra s nástavbou.“ Čtyři roky studií strávil v Praze, kde mu nejvíc chyběla příroda, a není divu, vždyť od malička vyrůstal na horách. „V zimě jsme do školy jezdili na saních a autobusem. Zpátky jsme vyjeli na Portášky lanovkou a odtud zase na saních. V létě se chodilo pěšky.“ Nakonec se na hory vrátil, aby pomohl rodině a postupně přebral starost o celou boudu. Teď tu Petr Pašek žije s manželkou a vychovává dvě děti.

Za hlavní sezónu je tu považováno léto. „Jana leží na strategickém místě, na půl cesty do Malé Úpy, na Sněžku, nebo do Pece. V zimě hosté na lyžích sjedou ke spodní stanici lanovky Portášky a od horní stanice se vrátí do hotelu. Na menším svahu na Pěnkavčím vrchu jsou hosté za chvilku.“

Vášeň Petra Paška pro auta mu vydržela. V zimě může své terénní vozy „testovat“ každý den při cestě dolů k silnici a nahoru k Boudě. Vyráží s nimi ale i na vícedenní výjezdy po Čechách a má za sebou také cesty do Rumunska, kam se rád vrací. Pokud při svých cestách po okolí půjdete kolem Boudy Jana, doporučujeme stavit se tu nejen na borůvkové, ale třeba i na vanilkové, čokoládové a jogurtové poháry. Ty všechny na Boudě Jana Petr Pašek vyrábí.

Staveniště za nová pracovní místa

Staveniště za nová pracovní místa

1. 10. 2017

Pecké centrum mění svou tvář. Prozatím to pro místní ani návštěvník...

Když se Pec stane druhým domovem

Když se Pec stane druhým domovem

30. 9. 2017

Možná jste je potkali na hřebenové túře, zpívali jste s nimi na Ván...

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

Jen na přístroje se v meteorologii spolehnout nedá

20. 9. 2017

Možná kolem budovy meteorologické stanice v Peci pod Sněžkou na roz...